Harap Maklum Sebarang Order

Whatsapp/SMS/Call +60132806029 (Saerah)

Resepi Kek Marble Gebu


Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )
300 g mentega, pada suhu bilik
280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
1 camca teh serbuk penaik*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
5 biji telur Gred A
250 g gula kastor
1 camca besar Ovallate
30 g Gliserin
20 g air
1/2 camca teh esev vanilla
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco  dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa   bergantung pada kehendak masing2). 

Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas  minyak. Tuang  setiap adunan secara berselang seli hingga habis. 
Cara2..
  Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan
Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti      adunan kuih baulu. 
Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu. 
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit,    bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu  dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering.  Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas    5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan.  
Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada     permukaannya. 


http://www.kongsiresepi.com

Birthday Themed Event
Tak ada masa nak buat event tapi nak buat demi kebahagiaan anak-anak
Berikan kepada team caveidea event, kami boleh berikan sesuatu yang melebihi dari bajet anda!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...