Bahan2 A :
Roti butterscoth 1 bungkus ( nak guna roti biasa pun boleh..tp butterscoth)
800 ml susu segar @ susu penuh krim (susu Dutchlady Full Cream)
Coklat chips/kismis ikut byk mana u olls suka
Langkah Pertama :
** Panaskan oven pada suhu 180 celsius terlebih dahulu.. api oven atas bawah..
Roti butterscoth 1 bungkus ( nak guna roti biasa pun boleh..tp butterscoth)
800 ml susu segar @ susu penuh krim (susu Dutchlady Full Cream)
Coklat chips/kismis ikut byk mana u olls suka
Langkah Pertama :
** Panaskan oven pada suhu 180 celsius terlebih dahulu.. api oven atas bawah..
Koyakkan roti dan masukkan dalam loyang yg telah di griss dgn butter terlebih dahulu.. saya potong bentuk 3 segi je sbb cntek sikit bila bakar nanti. Lepas tu, taburkan coklat chips yg u olls suka.. saya tabur kat dalam roti sekali.. sape2 suka kismis boleh isi jugak.. Lepas tu tuang la susu..sambil tekan2 roti tu bg meresap susu ke dalam roti.. saya main tuang je susu tu, malas nak sukat2.. hehehe..asalkan roti tu dah terendam dgn susu.
Nak sedap lagi tambah hirisan pisang. Kalau tambah tak perlu guna banyak gula ye...
Hasil rendaman.. biarkan jap.. meh kita sediakan bahan B..
(eh sy tmbh 3 kpg roti gardenia biasa yg telah disapu butter kat atas.sbb nk bg lg byk..hihi)
Bahan B
1 penutup esen vanila
3 sudu besar marjerin/butter - cairkan dulu
2 biji telor ayam
3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas = jadikan pes
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
Langkah kedua :
Masukkan semua bahan B dalam bowl ..kacau guna whisker sampai sebati..
Lepas tu tuang je ke dalam loyang berisi roti tadi.
Hasil rendaman.. biarkan jap.. meh kita sediakan bahan B..
(eh sy tmbh 3 kpg roti gardenia biasa yg telah disapu butter kat atas.sbb nk bg lg byk..hihi)
Bahan B
1 penutup esen vanila
3 sudu besar marjerin/butter - cairkan dulu
2 biji telor ayam
3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas = jadikan pes
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
Langkah kedua :
Masukkan semua bahan B dalam bowl ..kacau guna whisker sampai sebati..
Lepas tu tuang je ke dalam loyang berisi roti tadi.
Biarkan dalam 40 minit dalam suhu 180 darjah
Kalau nampak macam dah masak tu boleh keluarkan.
Sekarang ni pudding roti kenalah makan dengan custard barulah sedap.
Cara-cara nak buat kuah kastard
BAHAN C
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan gula biasa
Cara-cara :
Masukkan susu cair, tepung kastard dan gula ke dalam periuk. .Gaul rata2 sampai tiada lagi ketul-ketul kecik..Lepas tu masak atas dapur dgn api yg sederhana...Kalau nak sedap lagi saya tambahkan sikit susu Dutchlady Full Cream (Lebihan tuang ats roti td).Kacau sampai jadi likat sikit (agak berat) dan tutup api.
credit to dakcikain.blogspot.com
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan gula biasa
Cara-cara :
Masukkan susu cair, tepung kastard dan gula ke dalam periuk. .Gaul rata2 sampai tiada lagi ketul-ketul kecik..Lepas tu masak atas dapur dgn api yg sederhana...Kalau nak sedap lagi saya tambahkan sikit susu Dutchlady Full Cream (Lebihan tuang ats roti td).Kacau sampai jadi likat sikit (agak berat) dan tutup api.
credit to dakcikain.blogspot.com
No comments:
Post a Comment