Bahan-Bahan
1 ketul butter
1/2 cawan gula pasir halus@gula castor
1 biji kuning telur
Tepung gandum secukupnya
1/4 cawan tepung jagung
Badam biji – bakar hingga rangup
Badan hancur – panggang sebentar
Coklat masakan
Lemak sayur
Paper cup
Cara Membuat
Kacau butter bersama gula hingga sebati
Masuk kuning telur- kacau
Masuk tepung gandum dan tepung jagung sedikit2 sambil dikacau rata.
Tambah tepung hingga tidak melekat ditangan dan boleh dibentuk.
Ambil sedikit pastri, salutkan badam dengan pastri dan bentukkan bujur dengan menggunakan tangan buat hingga habis bakar hingga kekuningan- biarkan sejuk.
Masak coklat dengan cara double boiler masukkan sesudu teh lemak sayur (shortening) setelah coklat cair angkat dan mulalah proses mencelup seperti gambar di atas, angkat pastri yang telah dicelup dengan menggunakan penyepit dan masukkan ke dalam paper cup..tabur badan hancur sebelum coklat menjadi beku.
Masukkan 2 minit dalam peti sejuk untuk mengeraskan coklat
Siap. Selamat mencuba.
Birthday Themed Event
Tak ada masa nak buat event tapi nak buat demi kebahagiaan anak-anak
Berikan kepada team caveidea event, kami boleh berikan sesuatu yang melebihi dari bajet anda!
Pm at top or SMS/Whatspp 018 2637833
No comments:
Post a Comment