- 2 biji epal hijau – dipotong dadu
- 50 gram gula kastor
- 1 sudu teh serbuk kayu manis
- 2 keping puff pastry
- 1 sudu mentega
- ½ cawan walnut – dibakar dan dikisar
- 100 gram gula
- 2 sudu air
- 50 gram mentega
- 50 ml krim
- Gooseberry untuk hiasan
Bahan-bahan: Salad
- i. Masukkan epal, gula dan mentega serta serbuk kayu manis dalam kuali sehingga epal lembut.
- ii. Hamparkan sehelai puff pastry dansapukan mentega menggunakan berus ke serata pastry.
- iii. Taburkan walnut yang dicincang ke serata bahagian.
- iv. Letakkan alpisan kedua di atasnya. Sapukan mentega lagi di atas lapisan kedua.
- v. Taburkan kacang walnut yang telah dicincang. Kemudian tambahkan epal yang telah dimasak dan gulung pastry tersebut.
- vi. Sapukan mentega dan bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah selama 20 hingga 30 minit sehigga keemasan.
- vi. Untuk sos, cairkan gula dengan air. Masak sehingga keperanggan kemudian tambahkan mentega.
- vii.Setelah mentega mencair dan cmapuran menjadi berbuih, masukkan krim dan kacau sehingga pekat.
- viii. Potong strudel epal dan hidangkan bersama sos karamel.
- ix. Hiaskan dengan gooseberry.
Cara-cara penyediaan:
Rasa Susah Nak Buat Sendiri?
Order Blueberry Indulgence Cake Home Delivery Area Klang Valley, Kuala Lumpur, Shah Alam, Puchong, Petaling Jaya, Sg Buluh
Whatsup/Line/Wechat/SMS 018 263 7833 (Cake)SMS 013 308 4906
No comments:
Post a Comment