Bahan A
110g tepung gandum
60g tepung naik sendiri
50g tepung jagung
30g tepung kastad
30g gula aising
1/2 sk serbuk penaik
1/2 sk kulit oren - diparut (tak letak)
Bahan B
1 biji kuning telur - Gred B
1 sk air ais (pakai air suam jek...)
1 sb air oren (aku letak oren sunquick)
Bahan C
*140-160g minyak jagung daisy (aku letak 140g saje)
*1/8 sudu garam (aku letak 1/2 sk)
* campur kedua-dua bahan dan kacau sehingga garam larut
Cara-cara :-
1. Campur kesemua bahan A dalam mangkuk - putar selama 1 minit dengan kelajuan perlahan. Edit - aku campurkan semua bahan dan gaul dengan senduk supaya semua bahan bercampur. 2. Masukkan bahan B dan putar lagi.
3. Akhir sekali masukkan minyak jagung Daisy dan garam ke dalam adunan tepung - sebatikan. Edit - Aku masukkan semua bahan B dan bahan C sekali. Gaul sekali je hingga bahan2 sebati dan membentuk doh.
4. Adunan tadi dimasukkan ke dalam acuan tart dan picit memanjang, lebih kurang 4cm-5cm.
5. Jem nenas dibentuk bujur dan diletakkan di atas tart dan digulung kemas.
6. Sapukan telur glaze dan hias dengan kepingan gula berbunga (aku tak letak kepingan bunga ni).
Bakar pada suhu 170c selama 25-30 minit.
Chef Liza Zainol
Birthday Themed Event
Tak ada masa nak buat event tapi nak buat demi kebahagiaan anak-anak?
Berikan kepada team caveidea event, kami boleh berikan sesuatu yang melebihi dari bajet anda!
Pm at top or SMS/Whatspp 018 2637833
Tak ada masa nak buat event tapi nak buat demi kebahagiaan anak-anak?
Berikan kepada team caveidea event, kami boleh berikan sesuatu yang melebihi dari bajet anda!
Pm at top or SMS/Whatspp 018 2637833
No comments:
Post a Comment